Hier poseert de 12 jarige, zo te zien, rechtsbenige Nees Flach van Bolnes. Nees is voor zijn club Bolnes in vele functies een meer dan actief vrijwilliger geweest. Dit zijn de mensen van onschatbare waarde voor een amateurvereniging. Let ook even op de ‘routebordjes’, achter Nees. Links is de entree voor de leden en rechts is gereserveerd voor de gasten. Het kan maar duidelijk zijn! 

 

 

Wat een volk bij Rijsoord. Wel logisch ook want vanmiddag komt er hoog bezoek. Het grote Ijsselmeervogels doet namelijk het ‘Kraaien-durp’ aan. Karakter-boy Piet van Kooten (2e vanaf rechts) is tot achtervolgen gedwongen op een ‘rooie’ Spakenburger. Dammes Dorsman rechts blijft zoals altijd alert maar vooral: in beweging!

 

 

Hier loopt een mooi stel bij elkaar. Het is hoog zomer. De hitte is bijna voelbaar vanuit deze fraaie plaat. Slikkerveer gaat aan de 2e helft beginnen. Cor van der Wal en Teus van Vliet doen het met een open trainingsjack. Trainer Peter Burger (tussen Cor en Teus in) observeert de wijze lessen van docent-aanvoerder Ronald Warnas. Ronald van Maasdam en Nico Spreij (uiterst rechts) luisteren aandachtig mee. De mannen passeren net het ‘verzorgingshuis’ van Willem van Blijderveen. Dit werd ook wel gekscherend het ‘Praathuis’ genoemd.

 

 

Heerlijke actie van de inglijdende RVVH-er Jan(tje) van der Waal. De doelman lijkt als winnaar uit de bus te komen. Rechts ziet spelmaker Arie Vlasblom, met de kousen op de enkels, dat deze doelpoging geen treffer gaat opleveren.

 

 

Koeien met zwachtels.

Dé gemiste kans van Frans!

 

Zondag 30 oktober 1966. 

De zondag-tak van Bolnes treed aan tegen Ursus. De Schiedamse club heet tegenwoordig na een tweetal fusies: vv Kethel Spaland. Dit fotomoment toont overduidelijk aan dat de voetbalclubs in de ‘sixties’ nog gewoon op natuurgras hun wedstrijden afwerkten. Nou, ja…’gewoon’ natuurgras!
Ik wil niet beledigend overkomen op de toenmalige terreinknecht van Bolnes maar dit zou anno heden absoluut niet door de beugel kunnen. Ik heb me wel eens laten vertellen dat zelfs de koeien van boer Ary Gerritsz aan de Kievitsweg doordeweeks op dit veld met zwachtels om hun poten liepen te grazen.

 
Bleke.

Maar op deze foto graast óók iemand. Namelijk een Schiedamse keeper (rechts). Of nog beter geformuleerd: hij lijkt hier reeds te grazen genomen zijn! De foto geeft verder twee gespannen Bolnesse gezichten weer. Het zijn de bleke gelaatsuitdrukkingen van voetballers waar het moment lijkt aan te breken om op voorsprong te komen óf om de stand weer gelijk te trekken. Want naar die stand moeten we ten tijde van deze foto-opname een beetje gissen. Hoewel? Na de rust heeft kopspecialist Koos van Es, de vrij vroeg opgelopen 0-1 achterstand, met een magnifieke kopstoot weten te nivelleren. Maar het wedstrijdverslag spreekt vervolgens van een radicale misser van ‘spil’ Dries de Ridder, hetgeen een kwartier voor tijd de 1-2 voor Ursus oplevert. Het feit dat verdediger Jan Zoeteman (midden) zich in de frontlinie meldt lijkt er dus eerder op dat de stand nú 1-2 is.


Bemodderde.

De reeds kansloze doelman ziet de bal van het schietgrage, bemodderde linkerbeen van Frans van den Herik vertrekken.  Het schot lijkt op weg naar goud en gepassioneerd staart ook de mee opgekomen Jan Zoeteman de bal na. Het verhaal vertelt niet of de bal te hoog gemikt is (al ben ik bang van wel) óf dat er nog verdedigers van Ursus ter plekke zijn om het gevaar op de doellijn te doen keren. Want het bleef uiteindelijk 1-2, na het door Ursus  onverwacht uitgepakte cadeautje (de fout van De Ridder).


Joekels.

Het na de pauze sterk spelende Bolnes, dat nog een paar joekels van kansen miste, beloonde zichzelf helaas niet. De scheidsrechter slaat het tafereel op veel te grote afstand allemaal gade. Hij zoekt lekker een plek op waar zijn enkels niet onder het gras verdwijnen. Eén ding heeft deze foto wel duidelijk gemaakt! Er zijn legio tegenstanders van nep-gras vandaag de dag. Maar laten we koesteren dat er kunstgrasvelden zijn. Naar de knollentuinen van toen wil geen enkele voetballer meer terug. Wel leerzaam dat deze ludieke prent, het tegenovergestelde van een biljartlaken, weer eens onder onze ogen brengt.

 

 

 

Mooie plaat van uitwedstrijd Bolnes-zaterdag tegen Piershil. Jan Oostenrijk (links) en Piet de Sterke (rechts) kijken toe hoe Jan Achterberg zijn voetbalkwaliteiten demonstreert. De artisticiteit druipt er vanaf. De scheidsrechter (links) heeft kennelijk even oog voor totaal iets anders.

 

 

Leo Lagendijk, Anton van der Steen, Kees Rutten en Dammes Dorsman vormen een kwartet Rijsoordse ‘kraaien’ op deze teamfoto van een Ridderkerks elftal. Staand van links naar rechts: Kees van Leenen, Martijn van Faassen, Rens Breur, Koos van Weijen, Cees van Loon en Leo Lagendijk. Gehurkt van links naar rechts: Arie Troost, Kees Klootwijk, Joop Bode, Kees Rutten, Anton van der Steen, Kees van ’t Zelfde en Dammes Dorsman.

 

 

Slikkerveer-verdediger Jacco Kooijman kom je niet zo maar één-twee-drie voorbij. De blonde kuitenbijter (rechts) maakt zich op deze foto op ludieke wijze, extra breed, ten opzichte van Zwijndrecht top-spits Marco Plomp. Jacco speelde meer dan 350 wedstrijden voor de Slikkerveerse hoofdmacht.

 

 

Een heldere teamfoto van RVVH. Het is 1964. Van links naar rechts staande: Henny Held, Ab Punt, Piet van Kooten, Cor Vlegaard, Arie Dekker en Leen Belder. Gehurkt van links naar rechts: Bas Huizer, George in’ t Veld, Lam Mak, Bart van Zielst en Han van loon. Het keeperstenue van doelman Held geeft de V van verrukkelijk weer. Bart van Zielst verruilde Bolnes ooit voor RVVH. Hij stond bekend om zijn enorm harde schoten van afstand. In een wedstrijd tegen CSVD liep Bart een beenbreuk op waarna de 18-jarige Cees den Hartog, als diens vervanger, zijn debuut in RVVH 1 maakte.

 

 

Gijs Stuurman, aangenaam!

Een nieuwe predikant? Nee, een nieuwe trainer!

 

…juni 1969.

Oeps! Heeft de redactie vandaag bij deze rubriek een foutieve foto geplakt? Je zou de vraag bijna met ‘ja’ gaan beantwoorden. Er valt namelijk geen bal te zien! Maar, voetballiefhebbers, leest alstublieft toch nog even verder. U ziet hier niet het nieuwe schoolhoofd van de Churchill-school. Het is ook niet een zojuist aangestelde professor. Is dit dan de opvolger van onze burgermeester Cornelis Jan van der Hoeven? Allemaal fout! Het betreft ook niet de aankondiging van een nieuwe predikant van de wijkgemeente Slikkerveer. Nee, dit is een introductie-foto van de nieuwe trainer van de voetbalclub Slikkerveer. Zijn naam? Gijs Stuurman! Op deze plaat slechts 23 lentes jong! De heer Stuurman is de opvolger van Johan van Knijff.


Zitbankje.

Gijs woont in Ammerstol en trainde hiervoor de voetbalvereniging Stolwijk. Kennelijk is Gijs voor het poseren van deze plaat tussen de middag even vanuit zijn werk naar het dichtstbijzijnde voetbalveld gelopen om in elk geval iets van een op voetbal lijkende voetbalsituatie uit te kunnen dragen. Want gelukkig showt de achtergrond van de kiek ons een opperbest grasveld inclusief omheining en een uitnodigend zitbankje. We nemen Gijs het gemis van een trainingsoutfit derhalve maar even voor lief! Het is niet anders. Gijs heeft afgelopen weekend zijn eerste trip met zijn nieuwe club en hoofdgroep erop zitten. Dat werd meteen een heldere en energieke kennismaking! Slikkerveer verbleef een lang weekend in Bad Neuenahr. Daar streek de selectie neer voor een mini-toernooi tegen het Duitse Homberger S V en het Italiaanse Astrea. Nou, Gijs is meteen in het diepe gegooid, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben! Een vrijgezelle trainer van 23 met enkele jongens van de gestampte pot van dertigers! Hou dat maar ‘es in het handje als voetballers ver van huis zijn! Gijs smijt het in het interview met typische oneliners van startende nieuwe oefenmeesters bij hun nieuwe club: ‘kameraadschap is de beste binding’ én ‘niet alleen aanwezig op de trainingen máár ook beseffen waarvóór je gekomen bent’ ! Gijs prefereert het 1-4-2-4 systeem maar opteert ook het 1-3-4-3 als kansrijke speelwijze.


Laptoptrainer.

Eigenlijk was Gijs met zijn moderne insteek en vernieuwingen misschien wel een van de eerste laptoptrainers zonder laptop! En wat leverde al deze nieuwe tactische ingrediënten nu uiteindelijk op? Dat zal ik u verklappen. Een kampioenschap! Een plek richting de tweede klasse! Op 7 mei 1970 was het tot in de laatste uurtjes stampvol in de roodzwarte établissementen Sint Joris en Den Dill. Gijs Stuurman kwam, zag en overwon! Een citaat van Slikkerveerspeler en sterkhouder Karel Striegel over Stuurman accentueert de affiniteit met de piepjonge trainer: “Dat hij nog zo jong was had in elk geval geen invloed op de resultaten. Gijs was een rechtvaardige trainer die hield van een geintje op z’n tijd en prima in de groep lag. Hij was één van de beste trainers die ik heb meegemaakt.” Je zou het maar op je trainers-cv hebben staan. Kampioen en promotie naar de 2e klasse! Na 2 seizoenen bleek zijn visie voor het bestuur van Slikkerveer kennelijk alweer uitgewerkt. In die periode verruilden overigens alle 5 Ridderkerkse voetbalclubs hun 1e elftaltrainer. Best een uniek feit! Bob Maaskant nam het stokje van Gijs over en zou een indrukwekkende loopbaan neerzetten o.a. als trainer in het betaalde voetbal.

 

 

 

Kleurrijke foto van die-goeie-ouwe-tijd-kantine van Bolnes. Het is 1953. U wordt als het ware door de openstaande deuren uitgenodigd om binnen een kijkje te komen nemen. Hier zijn overwinningen gevierd en werden nederlagen weggespoeld. Links in de verte doemt het ‘vette’ groen van het Donckse Bos op.

 

 

Rijsoord’ s goalie Henk Schouten moet waanzinnig aan de bak om deze pegel te keren. Het lijkt erop dat de doelman met zijn vingertoppen het speeltuig nog een andere, gunstigere richting kan meegeven. Gerrit Bestebreurtje (rechts) heeft het ziedende schot, net daarvoor, niet meer kunnen blokken.

 

 

Terug naar 1959. Wat een plaatje! ‘Dit is een goed stel hoor’. Vandaag staat een  schoolvoetbaltoernooi bij Rijsoord gepland. Oer-Slikkerveerder en vanaf 1979, allround-bestuurslid ‘Ollie’ Wim Blok (4e staande vanaf links) omarmt links Peter Bieren en rechts Arjan PLaisier. Broer Piet Blok staat geheel rechts. Geheel rechts geknield RVVH-er Goos Nugteren, die jaren later honderden wedstrijden in RVVH 1 zou spelen.

 

 

Boeiend actiemoment uit de wedstrijd RVVH-De Zwerver. Beginjaren zestig. Bas Huizer springt hoog en gebruikt op een nuttige wijze zijn elleboog om het de Kinderdijkse doelman nog een stukje lastiger te maken. Top-verdediger Hans Smidt van De Zwerver komt eveneens hoog van de grond. De aandacht van het talrijk opgekomen publiek blijft kostelijk om te zien.

 

 

Mist en raak!

Doelman Van Dijk mist in de mist!

 

Zaterdag 18 december 1971

Op voorhand excuses voor deze wazige prent uit 1971. Maar de vaagheid van dit fragment mag zich beroepen op een plausibel alibi. Het is namelijk behoorlijk mistig op het oude terrein van Bolnes. De site: weerverleden.nl spreekt van een zaterdag waarin ‘iemand’ zich de gehele dag niet liet zien: de zon! Bovendien hebben we een gevoelstemperatuur van hooguit 1 graadje. Bepaald geen smeuïge ingrediënten vooraf om een warme pot voetbal voorgeschoteld te krijgen. Je moet wel heel erg weinig te doen hebben om hier vanmiddag, aan de gure Kievitsweg, in te gaan op de uitnodiging voor een potje voetbal. Bolnes speelt een thuiswedstrijd tegen HSSC ’61. Wel handig dat HSSC in 4 letters wordt weergegeven. Hei- en Boeicopse Schoonrewoerdse Sport Combinatie '61, voluit…; dát zou echt te veel van het goeie zijn voor zo’n cluppie. Hulde voor degene die de afkortingen heeft uitgevonden.


Middenstip.

Had deze wedstrijd eigenlijk wel gespeeld mogen worden? Dit neigt naar dichte mist toch zeker? Zou de fotograaf groot licht op z’n camera hebben gehad? We weten het niet. Wat wel bekend is dat het verslag nadrukkelijk meldt dat bij aanvang van dit competitieduel de mist nog niet zo dik was als bij het vereeuwigen van deze foto. Arbiter Ten Brinke zal ongetwijfeld vóóraf, vanaf de middenstip gekeken hebben of beide doelen zichtbaar waren, althans voor de ogen van de fluitist. Bolnes speelt overigens een prima wedstrijd! Eigenlijk heeft HSSC niet al te veel in te brengen. Het gevaar komt voornamelijk vanuit de blauwwitte hoek! De foto is mooi vanwege z’n eenvoud. We zien de vergeefs duikende ‘zwarte panter’ HSSC-goalie Van Dijk. Hij heeft de afstandspegel van Bolnes middenvelder Kees Liedorp waarschijnlijk, ondanks de mist, wel zien aankomen.


Vaag.

Overigens had Kees daarbij vroeger echt de hulp van die vette nevel niet voor nodig! Oh, zeker te weten van niet! Die vuurde ook vaak bij een heldere atmosfeer raak! Bij de verste 2e paal doemen nog wat contouren van een vaag mannetje op. Dat zou de grensrechter van HSSC kunnen zijn. Als dat zo is, dan heeft hij gezien zijn apathische houding ook niet veel meegekregen van de uithaal van Kees vanwege die witte nevelflarden. Achter de eerste paal is nog een arm zichtbaar van Bolnes-speler Jan van Hees. Niet dat ik zijn arm herken maar simpelweg omdat het authentieke foto-onderschrift uit De Combinatie Jan ’s naam vermeldt. Uiterst rechts laat Arie Troost nog zien hoe je moet juichen. Het lijkt wel een gewichtheffer wiens halter in de mist verdwijnt! Samen blij zijn om een goal van je ploeggenoot, dát verraadt teamspirit.


Zuma.

Omdat Bolnes reeds voor de pauze verzuimde het duel te beslissen bleef het onnodig spannend deze middag. Uitblinker Jan Kooij besliste de sportieve tweekamp. Tien minuten voor tijd schoot Jan deze wedstrijd met zijn rake 2-0, de geschiedenisboeken in. Altijd lekker om de laatste wedstrijd van 1971 winnend af te sluiten. Bij een lange winterstop blijft zo’n overwinning extra lang hangen. De toenmalige Bolnes-trainer Herbert Zuma, een man met Zuid-Afrikaanse roots en tevens oud-Heracles speler zal met goed gevoel de kerstdagen zijn ingegaan. 

 

 

Bolnes-zaterdag speelt thuis tegen SDV. Jan Oostenrijk (links) kan de uithaal van de SDV-spits niet tegenhouden. De andere Bolnes-acteurs Gijs de Ruiter en André Flach (met de voetbalkousen op de enkels) showen met hun lichaamstaal dat er groot gevaar dreigt. Fietsen en bromfietsen-winkelier Henk Gravesande uit de wijk ‘De Kossel’ in Slikkerveer adverteert met zijn reclamebord ook op het hoofdveld van Bolnes.

 

 

De kalende scheidsrechter staat op een perfecte positie. De leidsman zou de bal er het liefst zelf wel in willen koppen. Rijsoordspeler Dammes Dorsman hoopt tevergeefs op een tweede kans van de keeper. Het reclamebord van STEHOUWER & VISCH bakt niet alleen het beste brood maar neemt ook de beste reclamepositie in op het hoofdveld van Rijsoord. U hoeft alleen maar 4366 te draaien om een bestelling te doen.

 

 

Met een uiterste krachtsinspanning probeert ‘libero’ Ronald Warnas van Slikkerveer op dit mooie plaatje, een ingewikkelde kans van een aanvaller, van het in die tijd, gerenommeerde SMV voorkomen. Slikkerveer speelt vanmiddag voor de verandering eens in de witte shirts.

 

 

Typisch zo’n voetbalterrein wat ‘memory ’s’ oproept bij mensen die daar ooit geweest zijn. De opgehoopte buizenmassa herinnert aan het ‘ijzeren nostalgische tijdperk’. We aanschouwen het voetbalveld van De Zwerver te Kinderdijk. Vandaag moet RVVH naar de ‘overkant’. De Zwerver is met 2-1 te sterk voor Hercules. Herkenbaar zijn Jan Schouten (op de rug), Lam Mak en doelman Arie Rijsdijk. Links staat geweldenaar Gerrit Slagboom. Er is ook nog net een glimp van ‘Kinderdijker’ Chris Birahy zichtbaar die korte tijd later zelf naar RVVH zou ‘oversteken’.

 

 

Johnny Djermor scoorde één keer koppend in zijn voetballoopbaan!

De ‘parel van Rijsoord’ kopt De Nieuwe Bellevue open!

 

Woensdag 31 maart 1982.

Het moet niet veel gekker worden! Wat is er hier in vredesnaam aan de hand? Niet gelijk naar de volgende bladzij toe a.u.b. omdat u een keertje geen voetbalactieplaatje krijgt voorgeschoteld. We zijn hier ‘live’ getuige van een opening! Weliswaar geen opening na een splijtende pass op een diepgaande aanvaller. Nee, het betreft hier de officiële ingebruikneming van een etablissement. De naam is “De Nieuwe Bellevue”. Gevestigd aan de Lagendijk 371. En daarmee krijgt het nostalgisch café ook een toepasselijke verzonnen, nieuwe naam: ‘Bellevue’ heet voortaan ‘Nieuwe Bellevue’. Daar horen uiteraard ook nieuwbakken eigenaren bij. Hun naam? De familie Basoski. Twee broers met hun beider aanhang bestieren over enkele seconden definitief hun nieuwe eetcafé. Want weldra, nadat de bal het juiste mikpunt heeft bereikt, zal de voetbal de zaak binnen rollen en het signaal ‘officieel geopend’ door het luide applaus heen klinken.


Uitbaters.

Op de foto zien we een geconcentreerde Johnny Djermor. Het is een slimme zet van de uitbaters geweest om juist Djermor voor deze act op te roepen. Johnny is namelijk de parel van het huidige Rijsoord. De 24-jarige, aanvallende middenvelder, is bovendien dé publiekslieveling van zijn club. Dit trekt ongetwijfeld aanhangers die de zaak ook wel eens van binnen willen zien! Nieuwe klandizie dankzij deze Rijsoordse dribbelkoning. Johnny Djermor: een speler die zijn gebrek aan lengte en power compenseerde met snelheid. Hij was een opeiser van zijn vriend: de bal! Bovendien etaleerde Johnny scorend vermogen en beschikte hij over een briljante passeertechniek. Te veel superlatieven? Nou hier geldt eerder: ‘ere wie ere toekomt’! Voor Johnny staat er een druk weekje gepland. Zaterdag competitie, dinsdag en donderdag trainen, dan zaterdag weer competitie en vandaag moet Rijsoords-oogappel zelfs ook nog een keer op een woensdag aan de bak. Het enige wat hij niet kan en eigenlijk ook vrijwel nooit doet is: koppen! En van zijn ploeggenoot, vriend en Rijsoord-doelman Martin Basoski krijgt Johnny nota bene de opdracht om deze makke hier verdorie ter plekke, tóch uit te voeren.


1 April.

Als deze opening één dag later gepland zou staan (1 april) had geen hond in deze invitatie, aan de begaafde technicus geloofd en was er vermoedelijk ook niemand op komen draven. Kijk, als Martin nu tegen Johnny had gezegd: ‘ik wil dat je de bal vanaf de overkant strak door dat witte kruis schiet’, dan had Johnny daar z’n schouders nauwelijks voor opgehaald en had je hem zelfs nog mogen blinddoeken óók. Dan had-ie waarschijnlijk bewust de bal nog met een boogje in de spoelbak van de tap tot stilstaan laten komen! Nu moet hij op Covid19-afstand een bal door het crêpepapier koppen! Nou ja zeg! Dat zal toch wél gelukt zijn? Die vraag toch nog maar even zelf bij Johnny neergelegd: “ Haha, nou dat is inderdaad gelukt toen! Goh, het was op woensdagmiddag. Al tegen de avond herinner ik me. Van mijn kopsterkte moest ik het inderdaad niet hebben! Toch heb ik ooit één keertje koppend gescoord maar vraag me niet meer tegen wie?”.


Bardot.

Djermor acteerde heel z’n voetballoopbaan bij Rijsoord. Vanaf zijn 17e tot begin dertig acteerde hij in het keurkorps van de ‘kraaien’. Ook zo’n speler waarvoor je naar de velden kwam. En tot slot nog even voor onze jongere lezers (zie google-maps). De plaats van handeling van deze openingsprent is de hoek Lagendijk/Rijksstraatweg waar momenteel restaurant ‘Bardot’ is gevestigd. Voorheen in de perioden 1904 t/m begin april 1941 was op deze plaats ook een halte van de stoomtram van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM). Dat lijkt mij een linke stopplaats geweest zo dicht bij het café, dat toen dus nog Bellevue heette.

 

 

 

 

Kostelijke jeugdfoto van een Bolnes-team. Bij sommige rakkers wordt het geduld om in de houding voor de fotograaf te poseren veel te lang op de proef gesteld. Herkenbaar o.a. Rien Verwijs (staande 4e vanaf links). Uiterst rechts gehurkt zit kanjertje Ab van Oorschot. Ab zou jaren later via Jong-Feijenoord, DFC, FC Dordrecht en Telstar, seizoenen achtereen, een gewaardeerd profspeler worden.

 

 

Het 29 april 1987. De droom van elke voetballer. Rijsoordspeler Louis van Kleef voetbalde in de jeugd van Feijenoord en vandaag spelen ze een voorwedstrijd bij Nederland versus Hongarije (2-0). Louis staat 3e vanaf links. Vijf grote ‘meneren’, die één jaar later de Europees titel behaalden zijn ook even aangeschoven voor de foto (Marco van Basten, Ronald Koeman, Arnold Mühren, Frank Rijkaard en John Bosman). Opmerkelijk detail: een latere Oranje-topper Giovanni van Bronckhorst poseert (4e zittend vanaf rechts) ook op deze foto.

 

 

Slikkerveer beleeft een primeur in 1979. Het is pas april en het kampioenschap is al binnen gehaald. De 3e klasse is na één seizoen wederom heroverd. Trainer Dick de Boeff (uiterst rechts staand in leren jackje) lijkt zelfs na afloop nog wat tactische aanwijzingen te geven. De flats op de achtergrond behoren tot de wijk Alexander waar Slikkerveer zojuist Alexandria met 1-3 heeft geklopt. Cor Markesteijn (2) en Albert Rolloos zijn de doelpuntenmakers. Dit elftal herbergt een mooie mix van routine en aanstormende talenten. Even douchen en dan op naar De Fakkel voor een welverdiend diner en daarna snel naar het eigen clubgebouw voor het promotiefeest.

 

 

De muur van Zwaluwen. De nummer ‘10’ van het Vlaardingse obstakel bedekt zijn handjes liever niet op de rug maar beschermt de edele delen. Het gevaar dreigt van het rechterbeen van RVVH-er Cor Troost die de directe vrije trap ook echt rechtstreeks richting vijandelijk doel wil hebben.

 

 

Strafschoppenspecialist Henk Hartsema.

Henk Hartsema verschalkt ‘consul’ Cees Kramer. Gerrit Bestebreurtje (midden) viert het feestje  alvast mee.

 

Zaterdag 14 januari 1967

Vanmiddag speelt het prima presterende Rijsoord de 13e competitiebeurt tegen streekgenoot Barendrecht. Op sportpark ‘Ziedewij’ treed Rijsoord als trotse koploper aan tegen het in de onderste regionen bungelende Barendrecht. Langs de lijn is het drukker dan normaal. Meer dan 1200 kijkers zijn op deze kille 2e zaterdagmiddag, van het pas begonnen jaar 1967, afgekomen voor deze glibberige tweekamp. Het grotere aantal bezoekers heeft de penningmeester van Barendrecht blij verrast. De reden van de onverwacht grote opkomst is een ‘mysterieuze’ afkeuring van het toptreffen tussen ‘buurman’ Heerjansdam-RVVH. Een citaat uit het Vrije Volk predikt een stellige mening voor het niet doorgaan van dit duel: ’een wethouder uit Heerjansdam wilde niet laten spelen, terwijl het veld in prima conditie was’. Poeh, daar is meer aan de hand geweest natuurlijk. Bij de ‘Dammers’ zullen ze wellicht wat geblesseerde spelers hebben gehad. Als thuisspelende ploeg hebben ze wellicht wat lobbywerk moeten verrichten richting de consul. Kennelijk is er zelfs een plaatselijke wethouder bijgehaald. Consul van Es bestrijdt dat het om een gefingeerde afkeuring gaat. Wethouder Plaizier heeft de knoop vanwege de twijfel uiteindelijk hoogstpersoonlijk doorgehakt. Het is al de tweede keer dat er een streep door dit cruciale treffen gaat.


Kramer.

In feite beschikken ze in Barendrecht over een slechtere ‘mat’ dan die in Heerjansdam en hier zijn kennelijk wat regenbuitjes overgewaaid. Want hier is vanmiddag gewoon afgetrapt. De koude douche is voor de fans van Heerjansdam en RVVH. Maar de warme waterstraaltjes zijn voor de penningmeester van Barendrecht. Want voetballiefhebbers zijn inventief en zoeken dan hun potje simpelweg elders, in dit geval voor zowel de supporters van Heerjansdam als RVVH hooguit een paar kilometer verder. Het brengt ons bij het fotofragment van vandaag. De fotograaf heeft alle tijd gekregen om er eens goed voor te gaan zitten. Elke voetbalkenner herkent meteen wat hier loos is. We zijn getuige van een strafschop. De nemer daarvan is daarin zelfs gespecialiseerd. En  Rijsoordspeler Henk Hartsema neemt hier niet voor het eerst zijn verantwoordelijkheid.
Het meest frappante is dat de prima keeper van Barendrecht, Cees Kramer na zijn actieve loopbaan als doelman bij de gemeente Ridderkerk in dienst zou treden o.a. als consul. Veel later was Cees warempel zelf hoogstpersoonlijk verantwoordelijk of de wedstrijden van het gemeentelijk sportpark bij slecht weer toch doorgang konden vinden. Dat was bij dergelijke thuiswedstrijden vroeg uit de veren op de zaterdag- of zondagmorgen. En ook bij Cees werd er wel eens vanuit de clubs aangedrongen op een geënsceneerde, ‘noodzakelijke’ afkeuring.


Afbraakvoetbal.

Welnu en hier duikt diezelfde Kramer vergeefs de modder in op een uithaal van Hartsema. Wellicht had Cees een wedstrijd als deze vanmiddag hoogstpersoonlijk afgekeurd! De foto belicht de belangrijke 0-2. Kees Rutten had zijn ploeg daarvoor al knap naar 0-1 geknald! Volgens de plaatselijke journalist is het een bar en boos duel. Langs de lijn heeft hij opmerkingen in het verslag geciteerd. ‘Als Rijsoord zo naar de 2e klasse moet kunnen ze direct wel op dak gaan zitten’. En deze: ‘ Afbraak-voetbal van Barendrecht; anders niet’. En kennelijk van een RVVH-supporter: ‘ Was Heerjansdam-RVVH maar doorgegaan, dan had je wat anders gezien’. En zelfs nog een opmerking over de Barendrecht-goalie: ‘Goeie keeper die Kramer al neemt-ie wel veel risico hè’. Terug naar het wedstrijdverloop. Barendrecht heeft zich in de tweede helft na een goal van verdediger Wijtman terug in de wedstrijd gevochten en Rijsoord aan het wankelen weten te brengen. Het maakt de partij er zeker niet mooier maar wel spannender op.
Gelukkig is daar in de slotfase dan toch weer Rutten. Daarvoor was een voor iedereen hoorbaar meningsverschil met aanvoerder Jaap Roos aan vooraf gegaan. De kennelijk noodzakelijke oppepper heeft Kees tot een inspirerende solo langs een horde Barendrechters doen sjezen met de bevrijdende 1-3 als resultaat.

 

 

 

Actiefragment van de wedstrijd Bolnes tegen Oranje Wit. Als we de bomen op de achtergrond mogen geloven staat er  behoorlijk wat wind op ‘De Berg’ vanmiddag. Jan Kooij (met de opgestroopte mouwen) vliegt. Maar de Oranje Witter achter Jan vliegt net zo hoog. Het gebeurt allemaal in de midden jaren 70. Jan ’s kwaliteiten als voetballer waren snelheid, hard werken en hij was bepaald niet vies van het opknappen van vuil werk. Krijn Legerstee (2e van rechts met baard) toont zich ook uiterst attent in deze door Bolnes uiteindelijk  met 2-1 gewonnen wedstrijd.