De karakteristieke stijl van gentleman Henk Bestebreurtje.

Henk bekroont een ouderwetse solo zojuist met een vernietigende uithaal voor de 3-0!

 

Zaterdag 28 augustus 1971.
 

Voetbalvereniging Rijsoord heeft een turbulent seizoen achter de rug. Na een serie opzienbarende voetbaljaargangen waarin de club het hoogste podium van het zaterdagvoetbal wist te bereiken, hebben de ‘kraaien’ ook kennis gemaakt met een nieuw fenomeen: degradatie! Da’s even wennen! Teruggeworpen naar de 3e klasse! In de persoon van Leo van Graafeiland staat er ook een gloednieuwe oefenmeester voor de groep. Hij volgt trainer Jan Isendoorn op, die zijn club na een teleurstellend seizoen, niet kon behouden voor de 2e klasse. Vanmiddag staat de eerste competitiewedstrijd van de nieuwe voetbaljaargang 71/72 op de wedstrijdkalender.
 

De 3 B’s.

Rijsoord speelt thuis. De tegenstander heet ‘bijna-buurman-Barendrecht’(de drie b’s). Op papier moet Rijsoord deze klus kunnen klaren. En na negentig minuten, weliswaar niet al te best voetbal, is dit karwei ook daadwerkelijk gefikst: 3-0! De foto geeft de karakteristieke houding weer van linkerspits Henk Bestebreurtje. In het artikel wordt de hier pas 28 jarige aanvaller, door de reporter reeds good-old Henk Bestebreurtje genoemd. Dát zegt wel iets over je verworven status. Henk belichaamde een sterke Rijsoord-generatie-voetballers, die schitterende prijzen veroverde in de vorm van titels. Maar zoals gememoreerd, de nog verse degradatie, noopt nu tot herovering van het verloren gegane terrein. Barendrecht zal daarin het eerste varkentje heten dat gewassen moet worden. Het fotofragment dateert van, ongeveer een kwartiertje spelen, na rust. 
 

Glamour.

Het draait allemaal om de man met de schuine witte band op het shirt. De foto toont al een tikkeltje inleidende glamour, die de gezichtspieren van Henk, over enkele seconden gaan opsieren, met een forse glimlach. De bal moet weliswaar nog Barendrecht-doelman Kees Kramer én de doellijn passeren, maar de eerste symptomen van blijheid krijgen kleur op Henk ’s wangen. Hoe anders is de gelaatsuitdrukking bij tegenstander Hennie Kruithof (links). Hij maakte het afgelopen seizoen nog deel uit van Rijsoord maar keerde weer terug op zijn oude nest: Barendrecht! Hij is kroongetuige van de beslissende dreun die zijn ex-ploegmakker hier uitdeelt. Hennie’s  gezicht spreekt ook iets: boekdelen! Of nog iets genuanceerder: dit potje is over en uit! Vanuit de  harde kern bij het reclamebord van bakkerij (Cees) Stehouwer en (Geerling) Visch is er één ‘hooligan’ die de 3-0 als eerste, met open gesperde mond  bejubeld. De overige aanhang, waarvan opvallend veel mannen met keurig gestrikte stropdasjes, showen een minder snelle interactie. Terug naar het middelpunt van dit artikel. Henk Bestebreurtje was een gentleman onder de zaterdagvoetballers. Een echte, ietwat introverte, maar zeer sportieve, ouderwetse linksbuiten. Op zijn manier wel degelijk fanatiek en op de eerste meters nauwelijks te achterhalen voor een verdediger. Buiten het feit dat hij over een heerlijke voorzet beschikte had hij ook een prima status opgebouwd qua scorend vermogen. Eén daarvan wordt ons vandaag nog eens optimaal voorgeschoteld.
 

Trouw.

Henk Bestebreurtje is zijn club Rijsoord altijd trouw gebleven ondanks vrijages van andere clubs die vergeefs naar een overschrijving van deze gewilde linkspoot hengelden. Het gerenommeerde Rotterdamse Zwart Wit ’28 waagde ooit zo’n vergeefs poging. Henk prevaleerde zijn studie echter boven voetbal op niveau. Na zijn actieve voetballoopbaan werd Henk zelden gesignaleerd langs de lijn. Hij was niet namelijk van het type: kijker! Voor de volledigheid nog de andere doelpuntenmakers van deze derby. Goals van Piet van Genderen en Gerrit van der Stelt bezorgden de thuisploeg een 2-0 ruststand. De maker van de 3-0 kreeg u zojuist uitgebreid ‘live’ mee!

 

 

 

 

Terugblik is een rubriek van Henk Sterkenburg.

 

De geïnteresseerde lezer èn voetballiefhebber heeft de afgelopen periode de rubriek “Terugblik” in de Combinatie natuurlijk gemist. Getuige de reacties van trouwe lezers, die hun teleurstelling uitspraken, dat de wekelijkse column van Henk Sterkenburg, waar reikhalzend naar werd uitgekeken, niet meer te vinden was in het bij ons zo populaire ‘huis aan huis blad’. De treurnis hierover is voorbij, want vanaf  1 augustus 2022 is Henk met zijn verhalen èn foto’s terug in een compleet nieuwe omgeving voor hem.
                         
In deze rubriek zullen vanaf 1 augustus 2022 die mensen weer terecht kunnen, die hun hart ophaalden aan tijden van weleer……………………  Alle Ridderkerkse voetbalverenigingen zullen de revue gaan passeren. Op maandag heeft men een foto van vv. Bolnes met daarbij een pakkend onderschrift. Op dinsdag gaat de aandacht uit naar het roemrijke verleden van vv. Rijsoord. De woensdag evenzeer van vv. Slikkerveer en donderdag staat vv. RVVH in het zonnetje. Terwijl elke vrijdag een uitgebreider artikel uit de Combinatie van vroeger tijden met originele krantenfoto zal verschijnen. Na het weekeinde zijn dan weer nieuwe zaken te zien.
 

Wilt u eerdere stukjes nog eens terugkijken dan kan dat natuurlijk ook, als u rechtsboven op de tab 'Terugblik' klikt vouwt deze open en kunt u per jaar selecteren:
 

 

 

Deze website wordt gebouwd, onderhouden, gehost en gesponsord door:

 

 

Complete kantoorautomatisering voor het MKB.