Contact gegevens

Kerksingel 26
2981 EH  Ridderkerk

Email algemeen: info@oudridderkerk.nl

Bankrekeningnummers:

NL40RABO0355484838

NL93INGB0004208049

KvK-nummer: 41126694

RSIN: 009623851

 

Openingstijden:

 

Woensdag 13:30 - 16:30 uur
Donderdag 13:30 - 16:30 uur
Vrijdag 13:30 - 16:30 uur
Zaterdag 13:30 - 16:30 uur

 

Toegang is gratis!

Expositie Agenda.


Donateur worden?


Privacy-verklaring


Deze website wordt gebouwd, onderhouden, gehost en gesponsord door:


 

Jaap van Zielst.

 

Bij Radio Ridderkerk werd in de rubriek “Praten met een Ridderkerker” Jaap van Zielst geïnterviewd. Het programma werd uitgezonden op 7 augustus 1988. De heer van Zielst was in die tijd 2de voorzitter van 3x2. Teun Rijsdijk van de Stichting Oud Ridderkerk luisterde de banden uit die tijd af en legde het volgende verslag voor u op papier vast: 

Ik ben geboren in Nieuwe Tonge op Goeree en Overflakkee, waar ook Cor Verolme vandaan kwam, waar ik op 22 mei 1933 geboren ben. Ik heb daar op de lagere school gezeten en later op de land- en tuinbouwschool. Maar omdat er ’s winters geen werk was werden er mensen gevraagd om hier in het westen te komen werken. Ik was 17 jaar toen wij hierheen gekomen zijn, op 16 februari. Ik ben toen bij Boele gaan werken. Mijn vader is thuis gebleven omdat hij ziek was maar wij zijn met drie broers hierheen gekomen en we hebben in Bolnes een week of zes in de kost gelegen bij de familie van Dam en later zijn we naar het kamp gegaan. Dat was een gebouw wat inmiddels afgebroken is en stond buiten de werf, waar het pontje overvoer. Het waren gezellige kamertjes met beneden een kantine waar je kon biljarten of kaarten  maar wij waren jonge jongens en wij gingen de hort op. Ik kwam bij Boele eerst in de scheepsbouwloods terecht maar daar had ik het niet zo goed naar mijn zin. Later ben ik naar buiten gegaan in de productie om diverse onderdelen te maken. De laatste jaren ben ik voorman geweest bij Boele als beheerder over het materiaal. Ik heb er 35 jaar gewerkt. Toen de mensen bij Boele ontslagen werden had ik de pech dat ik voor een maagoperatie in het ziekenhuis lag.
Maar terug naar het begin; ik kreeg kennis aan een meisje, Ajorina de Jong waar ik nog steeds mee getrouwd ben. Ze kwam uit het beruchte Roergebied. In 1955 zijn we getrouwd, ik was inmiddels in dienst geweest, en we kregen twee jongens. Inmiddels ben ik ook opa van twee schatten van kleindochters van 6 en 3 jaar.
Twee jaar geleden ben ik werkloos geworden en dus rommel ik nu ’s morgens bij goed weer in mijn tuintje en als het  wat minder is pakken we het scrabblebord. ’s Middags ga ik met Arie van Beek, Leen Bakker en Huug Terlouw met z’n vieren naar het Oosterpark om te vissen. 
Ik heb nog een broer die bij ons woont waar wij de zorg voor op ons genomen hebben. Vanwege mijn maagoperatie moet ik een keer of zes op een dag eten maar daar leer je mee leven.
Mijn verblijf in het ziekenhuis was een zware periode, ik kreeg veel bezoek en die mensen spraken me moed in want dat had ik nodig in die tijd.
Omdat kinderen vroeger niet zo veel hadden als tegenwoordig is o.a. door Sjaak Oostdijk en niet te vergeten Jaap van der Graaf  3x2 van de grond gekomen. In 1953 is door subsidie van de toenmalige wethouder Rook wat zaken van de grond gekomen. Ik heb nog meegemaakt dat we met een busje langs de deuren gingen om geld op te halen voor een vakantiebesteding voor kinderen en als je dan een gulden kreeg was je een hele Pieterman. Soms haalde ik 40 gulden op een avond op en Bets de Winter, die de klantjes deed die wat meer konden geven als de doorsnee mensen, haalde meer op.
3x2 kwam later van de grond. Mevr. Den Ouden heeft het beroemde lied van 3x2 geschreven op de muziek van Wien bleibt Wien.
Dat waren leuke tijden want als ik zie hoe het vroeger ging dan is de jeugd tegenwoordig toch wel meer verwend dan vroeger. Mijn zoons zeggen wel eens tegen me dat ik ouderwets ben, dat kan best zo wezen, maar vroeger ging het allemaal niet zo gemakkelijk want als ik vroeger een knaak (f.2,50) zakgeld kreeg en ik vroeg om een kwartje meer kreeg ik dat kwartje wel om mijn oren. Maar nu is het zo; 16 jaar een brommertje en 18 jaar een autootje, het kan allemaal. Maar er zijn natuurlijk nu ook kinderen die dat allemaal niet hebben.
Ik gekloof toch wel dat de jeugd vroeger gauwer tevreden was.
Dit jaar is 3x2 voor de zeventiende keer geweest
In het begin was 3x2; twee dagen trimmen op een sportpark, twee dagen wandelen en twee dagen fietsen. Maar ja, kinderen fietsen liever dan dat ze wandelen 
Financieel kunnen wij onszelf bedruipen mede dank zij onze geweldige sponsors Dit jaar (1988) hadden we 426 kinderen in groepen van 11. We zaten na een week inschrijven vol en we hadden het dubbele wel kunnen halen maar dat kan niet, dan wordt de groep veel te lang en niet maar hanteerbaar in het verkeer. Al die 38 groepen hebben één en soms twee leiders of leidsters, dat hangt van de ervaring af. En al die groepen hebben een sponsor die een vast bedrag betalen. Ieder kind dat aan 3x2 meedoet, krijgt aan het einde van de week een cadeautje, dit jaar een zakcomputertje/rekenmachientje. Dat kopen we zelf in. 
Ik ben er geen voorstander van dat de sponsors cadeautjes geven want dat kan per groep zo verschillen en dat is niet leuk voor de kinderen in andere groepen. 
Naast 38 leiders hebben we een bezemwagen, iemand die voorop rijdt, de geluidswagens, EHBO, verzorgingswagens. Dit jaar hadden we 100 medewerkers, begeleiders inbegrepen.
Zelf zien wij niet zo veel van 3x2 want er moet zo veel geregeld worden. Veel medewerkers kost het een week van hun vakantie
Op maandag gaan we op een sportpark spelen doen waar punten mee gehaald kunnen worden, op dinsdag gaan we fietsen, dit jaar in Rhoon een rubberbootwedstrijd gehouden. Woensdag zijn we wezen zwemmen in Nieuw-Lekkerland en als je dan de medewerking van die mensen daar ziet; hartverwarmend. Maar als 3x2 dan weer weggaat is ook alles opgeruimd, dat doen we zelf. Donderdag zijn we in Rijsoord geweest in de theetuin, bowlen en op het voetbalveld van Rijsoord schieten op Anton van der Steen en Sjanie Verveer. Die zijn na afloop versleten. 
Vrijdag zijn we naar Mijnsheerenland geweest wezen zwemmen en een skelterrace gehouden voor de kleinsten en op zaterdag een tocht door de gemeente en dan de finale in de Fakkel, het hoogtepunt.
De groep van Veilig Verkeer Nederland was dit jaar de winnaar waar ik in het bestuur zit, dus dat was een opstekertje. In de week van 3x2 wordt de kinderen ook veel bijgebracht over veilig verkeer.