Contact gegevens

Kerksingel 26
2981 EH  Ridderkerk

Email algemeen: info@oudridderkerk.nl

Bankrekeningnummers:

NL40RABO0355484838

NL93INGB0004208049

KvK-nummer: 41126694

RSIN: 009623851

 

Openingstijden:

 

Woensdag 13:30 - 16:30 uur
Donderdag 13:30 - 16:30 uur
Vrijdag 13:30 - 16:30 uur
Zaterdag 13:30 - 16:30 uur

 

Toegang is gratis!

Expositie Agenda.


Donateur worden?


Privacy-verklaring


Deze website wordt gebouwd, onderhouden, gehost en gesponsord door:


 

De beproevingsafdeling apparatenbouw gebouw B met chef van 't Zelfde op de voorgrond.

 

In de tijd dat ik bij Smit Slikkerveer werkte, en dat was van 1950 tot 1983, was ik één van de ongeveer 1200 werknemers. Ik denk nog veel aan die tijd en heb er heel goede herinneringen aan. Tijdens gesprekken met oud collega's uit die periode gaat het al gauw over "die goeie ouwe tijd". En dan vraag je je wel eens af wat is er nog over en wat weten we nog van ons oude "Electro", de roepnaam voor de "N.V. Electrotechnisch Industrie v/h Willem Smit en Co te Slikkerveer", zoals we het tegenwoordige. "Brush Hma" vroeger noemden. Op de Ringdijk gezien van¬uit "De Schans" is er het pas, tot luxueuze apparte¬mentencomplex verbouwde
 
"gebouw U", als enige her¬innering aan de oude fabriek overgebleven. Plus de "nieu¬we" bedrijven op "de ka" met als tegenwoordig adres Ringdijk 390b. Maar... een zekere Cees Tijm heeft er voor gezorgd dat de herin¬nering aan het oude Electro niet verloren gaat. Op l november jl., precies 128 jaar na de oprichting in 1882 waren we uitgenodigd voor de officiële opening van het "Bedrijfsmuseum Brush Hma". Dit Brush museum is met liefde en vakmanschap ingericht en is het fraaie begin van een groots plan. Het bedrijfsmuseum van Brush Hma zal op bepaalde, in plaatselijke pers te publi¬ceren, dagen, opengesteld worden voor het publiek.
 
Periodiek valt er een ander aspect van de geschiedenis van Smit Slikkerveer (en dus van Brush Hma) te bewon-deren. De eerste opzet is vol¬ledig geslaagd, al ga ik niet vertellen wat ik al gezien heb. De liefhebber van geschiedenis, en zeker van onze eigen geschiedenis kan met een zekere trots terug-zien op wat vanaf honderd achtentwintig jaar geleden in Slikkerveer is gepresteerd.
Herkenning
In mijn tijd, zoals gezegd door ongeveer 1200 men¬sen, tegenwoordig door nog ongeveer 350 mensen. Voor mij was het tentoongestelde een feest van herkenning en ik heb er van genoten! Deze herinneringen aan het
 
werk dat Willem Smit met o.a. Frans de Jong en Piet Kooiman samen met Adriaan Pot begonnen in het begin van Nederlands Industrialisatie, zijn het meer dan waard om nog lang bewaard te blijven. Er is nu al veel te lezen over o.a. de oprichting, zie blz. 162 in "Herdenking 500 jaar Ridderkerk". Het boek "Honderd energieke jaren'Van Jan Hoek is een prachtig naslagwerk op dit gebied. En in uitgaven van de Stichting Oud Ridderkerk kunt u ook informatie vinden. In boekje 33 op blz. 59, in boekje 34 "De geschiedenis van Smit Slikkerveer in een notendop" en in boekje 39 op blz. 23. Als deze informatie niet ter beschikking is, is het ons gemakkelijk gemaakt, op Google -de historie van smit slikkerveer- Maar kom vooral eens kijken naar het interessante bedrijfsmuseum aan de Ringdijk 390b bij Brush.