Email redactie: redactie@oudridderkerk.nl

Aan het einde van 2015 kan de werkgroep Collectiebeheer weer terug kijken op een goed jaar.

Vaste expositie

Dit jaar konden we weer een bijdrage leveren aan de zomer wisseltentoonstelling. “Uit eigen archief en depot“ met als thema “De tijd van toen”. Er was een washoek ingericht met kledingstukken uit het verleden, email kookgerei, naaigerei, radio’s, en andere gebruiksvoorwerpen. De werkgroep Fotodocumentatie zorgde aan de wanden voor het bijpassend beeldmateriaal.

Dankzij een schenking kreeg de opgang naar de Singelzolder een huiskamertje annex keukentje met een schouw en een “brandend” haardvuur.

Een tijdelijke expositie van machines van het tegenwoordige Brush, het vroegere Smit Slikkerveer, of Electro, zoals het ook wel genoemd werd.

Ook in 2015 hebben we weer meegewerkt met de door de gemeente Ridderkerk georganiseerde “Daadwerkelijk in de buurtdag” waar mensen vanuit de gemeente een dag met veel enthousiasme meewerkten met de werkgroep Collectiebeheer.
Deze keer werden onze collectie oude kinder- en lesboeken gesorteerd.

Een greep uit de nieuwe aanwinsten

Een drogist uit Ridderkerk schonk zijn collectie gapers en andere drogisterijartikelen die we in een vitrine tentoongesteld hebben.
Van een dierenarts kregen we allerlei antieke dierenarts benodigdheden.
Een collectie modellen van landbouwwerktuigen en schepen die volgend jaar tentoongesteld worden.
Posters, instructieboekjes en verbandmiddelen van het Rode Kruis.
Een uitgebreide verzameling vingerhoedjes.

Daarnaast vele aanvullingen van servies, mooie huishoudelijke siervoorwerpen en landbouw gereedschappen.
Een antieke grammofoonplatenspeler met een grote toeter.

In de tuin is, dankzij de werkgroep technische dienst, een buitenmuur van de tuin voorzien van een overkapping waardoor diverse grotere landbouwgereedschappen droog tentoongesteld kunnen worden.

De werkgroep Collectiebeheer van de Stichting Oud Ridderkerk wil alle schenkers hiervoor hartelijk bedanken.
De Stichting is nog steeds op zoek naar goederen, die historisch van belang zijn voor Ridderkerk.
De werkgroep Collectiebeheer hoopt bezoekers zo een goed beeld te geven van het wonen en werken in het verleden van Ridderkerk.

Anneke Nugteren

De collectie van de Stichting Oud Ridderkerk wordt al ruim dertig jaar op buitengewoon accurate wijze beheerd door Anneke Nugteren. Dit is niet onopgemerkt gebleven en voor dit jarenlange werk werd zij op 4 november Koninklijk onderscheiden. Zijne Majesteit benoemde haar tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Op deze plaats (nogmaals) onze hartelijke gelukwensen.